Szállás neve:
 
  Település:
 
  Szabadszavas keresés:
 
  Név:  
   
  E-mail:  
   
   
 
VONY-19 Nyaraló
ORFU-16 Vendégház
HARK-03 Vendégház
ORFU-15 Nyaraló
Páfrány Nyaraló
Éva Nyaraló
HEVI-04 Apartman
SIOF-05 Apartman
ZEBE-01 Apartmanház
CV Apartmanház
 
 
 

 
Magyarország - Zala - Vonyarcvashegy
 

Vonyarcvashegy a hazai és külföldi vendégek körében egyaránt kedvelt üdülőhely a Keszthelyi-hegység déli lankáin épült a Balaton partjára. A község nevének előtagja szláv eredetű, vincellérek, szőlőművelők településére utal, az utótag a Vas-hegy dűlőnévből származik.
Írásos dokumentumok 1335-ben tesznek először említést a településről. 1545-ben a törökkel vívott harcok során a falu nagy része elpusztult. 1741-ben az egész környék gróf Festetics Kristóf tulajdonába került. Az első hazai népszámlálás során 1785-ben az utca nélküli Vonyarcon mindössze 108 jobbágyot számláltak. A lakosság földművelésből és halászatból élt.
Vonyarc és Vashegy 1846-ban egyesült, azóta a falu neve Vonyarcvashegy.

A XIX.század közepén divatba jött fürdőélet, a hajózás fellendülése Vonyarcvashegy életét is gyökeresen megváltoztatta, de mindez csak a Déli Vasút 1861. április 1-jén történt megindítása után teljesedett ki. Vonyarcvashegyen a part ennek ellenére sokáig kiépítetlen maradt. A község a fürdőéletbe ténylegesen a múlt század hatvanas éveiben kapcsolódott be.

Ma Vonyarcvashegy házainak kétharmada nyaraló, a lakosság lélekszáma meghaladja az 1800-at. Az itt élő emberek megélhetése szorosan kapcsolódik a turizmushoz. A település infrastrukturális ellátottsága kiemelkedően jó. Nyaranta számtalan vendéglátó, kereskedelmi üzlet, üdülő és szálláshely várja a vendégeket. A vonyarcvashegyi strand a környék egyik leglátogatottabb fürdőhelye, a homokkal borított partszakaszról a gyermekes családok is nagy megelégedettséggel vélekednek.

 


 
Fotóalbum
 

 
Szálláshelyek
 

 
Főoldal | Szálláshelyek | Vendéglátóhelyek | Eladó ingatlanok | Regisztráció | Kapcsolat | Települések | Fotóalbum | Vendégkönyv
készítette: vegaSoft - http://www.vegasoft.hu - info@vegasoft.hu